True

Det nära och naturliga är enda vägen mot en hållbar värld

Vi vill göra skillnad med hudvårdsprodukter som varken skadar vår kropp eller planeten vi bor på. I vår egen fabrik i Frillesås jobbar vi för en bättre värld, en naturlig produkt i taget. Våra naturliga mineraler och ingredienser kommer direkt från odlarna och vi köper gärna från de som finns runt knuten. Vår lokala anknytning och de värderingar som har vuxit fram här är idag en stor del av vår styrka och framgång. Att värna om planeten vi bor på har varit en självklar del av vår arbetsdag sedan dag ett, långt innan hållbarhet blev ett modeord.

Hos oss ryms inga konstigheter

Vi utsätts för flera kemikalier och skadliga substanser varje dag och vår hud absorberar mycket av vad vi smörjer på den. Insikterna om hur innehållet i hudvårdsprodukter påverkar oss och vår miljö har lagt grunden till vårt företag och vi tror att det är fler än oss som vill ha koll på vad vi lägger på vår hud. Vi ser det som vårt uppdrag att utbilda och göra konsumenter mer medvetna och kritiska till vad de använder. En medveten konsument köper inte vad som helst och det kommer att tvinga resten av vår bransch att bemöta en ökad efterfrågan på hudvård som inte skadar naturen. Därför informerar vi alltid om samtliga ingredienser i våra produkter. Det har varit en självklarhet för oss sedan starten 1995, långt innan fullständiga innehållsdeklarationer lagstadgades. Och det har faktiskt gjort oss till pionjärer inom naturlig hudvård.

Bara ingredienser från naturen

Vi tror på naturliga mineraler och rena ingredienser från växtriket som ger huden all näring den behöver för att hålla sig frisk och vacker. Syntetiska ingredienser torkar ut huden, saknar fettsyror, vitaminer och antioxidanter, är svåra för naturen att bryta ner och lagras i kroppen hos både djur och människor. Våra produkter innehåller därför inga kemiska förtjockningsmedel, konserveringsmedel eller mjukgörare. Vi låter istället olika förnyelsebara växtoljor såsom kallpressade vegetabiliska och eteriska oljor göra jobbet samtidigt som de bidrar till en mer hållbar användning av naturens resurser.

Vi tror inte på kemiska doftbärare och väljer eteriska oljor som är naturens egna parfymämnen. Vi använder heller inga färgämnen utan våra produkter får sin färg från ingredienserna. Vi värnar om djuren och använder därför inga animaliska ingredienser. Däremot vill vi gynna bibeståndet och har därför bivax och honung i ett antal produkter.

Vi använder vatten som är mycket renare än vanligt dricksvatten. Vårt vatten kallas Aqua Purificata och kommer från sjön Lygnern som ligger runt knuten från oss. Det är ett av Sveriges renaste vatten, filtrerat genom den 13 000 år gamla randmoränen Fjärås Bräcka.

Vi vill göra nya saker av det vi gör av med

I första hand ser vi därför till att vårt avfall går till materialåtervinning. Övrigt skräp går till energiåtervinning som är ett bra alternativ för att få tillbaka soporna i form av el och värme.

Alla dina tomma förpackningar från MARIA ÅKERBERG kan återvinnas!

Alla förpackningar kan och ska återvinnas eller brännas. Inget får hamna i naturen. Vi har medvetet valt att inte ha nedbrytningstillsatser i vår plast. Om en enda plastpåse med tillsatser hamnar i ett vanligt parti med insamlad plast, förstörs hela det partiet.

Vi är anslutna till SGÅ (Svensk GlasÅtervinning) och FTI (Förpacknings & Tidningsinsamlingen). På så vis uppfyller vi vårt fysiska producentansvar genom insamling och återvinning och tar även ett administrativt ansvar genom information och rapporter till kunder och myndigheter.

Släng dina tomma flaskor i återvinningen också!

Glas går att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Vissa av våra oljor finns i glasflaskor eftersom eteriska oljor kan vara för starka för att förvaras i plast. Glastillverkning är energikrävande jämfört med plast. Glasåtervinning sparar naturtillgångar i form av både material och energi. Det är 20% mindre energikrävande att smälta ner återvunnet glas än att tillverka nytt med sand, soda och kalk. Det avger även mindre koldioxid.

Tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalken

MARIA ÅKERBERG AB är en anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalken och tillsynsmyndighet för verksamheten är Kungsbacka kommun. MARIA ÅKERBERG AB tar producentansvar för återvinning utav förpackningar genom att vara anslutna till Förpacknings och Tidningsinsamlingen (fti) och Svensk Glasåtervinning AB.

Alla våra trycksaker består av miljövänligt papper

Alla vinner på att återvinna. Vår wellpapp är av återvunnet material och det kartongpapper vi köper in är tillverkat av närproducerad nyfiber från svensk skog. Returpapper är en eftertraktad råvara och ett viktigt komplement till färska fibrer från skogen. Pappersfibrerna kan återanvändas fem till sju gånger innan de blir obrukbara. 


Våra förpackningar är lika naturliga som vårt innehåll! 

Vi tar faran med miljöskadliga utsläpp på allvar. För att minimera våra koldioxidutsläpp har vi utvecklat helt nya, naturliga plastflaskor och tuber som består av 100% växtbaserat material tillverkat av sockerrör. Vår bioplast är helt biologiskt baserad och binder fyra gånger mer koldioxid än traditionell plast. När våra förpackningar förbränns frigörs vatten och koldioxid, som alltså sedan tas upp av sockerrören. Eftersom själva tillverkningsprocessen av bioplasten också förbrukar koldioxid, blir den totala processen inte bara koldioxidneutral; den rentav förbrukar mer koldioxid än den genererar. Förpackningarnas färg kommer från vit lera. De går att källsortera med vanlig plast på återvinningen! 


Vi jobbar med minimerad energiförbrukning 

Vår fabrik är en certifierad miljöbyggnad av högsta klass. Taket är beklätt med solceller och all verksamhet inuti byggnaden drivs via denna solenergi samt bergvärme för att göra så lite avtryck på miljön som möjligt.Vi återanvänder datorer till brandväggar och testservrar. Vi använder lågenergiservrar och virtuella servrar för att optimera processortiden och minska strömförbrukningen. Lågenergialternativ av hårdvaran används så långt som möjligt. Alla datorer och skärmar stängs dessutom av efter arbetstid för att minimera energiförbrukningen. 


Vi gör allt så nära inpå som möjligt

Vi strävar alltid efter att hitta leverantörer nära oss för att minska koldioxidbelastningen. Våra flaskor av bioplast från sockerrör tillverkas i Ullared och Hjo som ligger ett par mil från oss i Frillesås. Hållare till flaskorna produceras bara ett stenkast från fabriken. Vårt kartongpapper är gjort av nyfiber från svensk skog.


Både vårt kaffe och vår bank är miljövänlig

Vi tror på att ta hänsyn i stort och smått för att kunna göra skillnad för vår miljö. Vårt miljöansvar genomsyrar hela verksamheten i form av medvetna inköp, transporter och energiförbrukning. Vår packtejp är fri från skadliga lösningsmedel, vi har egen kompost och vi serverar ekologiskt kaffe, te och frukt till våra kursdeltagare och våra anställda. Vi har till och med valt en bank som är miljöcertifierad.

Vi tar vårt CSR (Corporate Social Responsibility)-ansvar på största allvar och anser att alla företag ska respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandard, hur man än arbetar och var i världen man importerar från.

Har du frågor eller tips om hur vi kan bli ännu bättre på att värna om miljön? Hör av dig till oss på info@mariaakerberg.com!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.